Podczas produkcji białej mąki od ziarna pszenicy są oddzielane otręby i zarodki. Dzięki temu po zmieleniu mąka jest miałka i lekka, dzięki czemu nadaje się do wypieku delikatnych ciast czy sufletów. Niestety, to właśnie otręby i zarodki są najbardziej wartościowymi składnikami ziarna.
Zadbaj o siebie
Zarodki pszenne to cenny element diety. Docenią je również osoby próbujące stracić na wadze. Wysoka zawartość witamin i minerałów zapobiega ich niedoborowi, który często towarzyszy dietom eliminacyjnym lub niskokalorycznym. Dzięki zarodkom pszennym możliwe jest szybkie uzupełnienie brakujących witamin i składników mineralnych.
Obecnym w zarodkach pszennych selenowi i kobaltowi przypisuje się również właściwości poprawiające przemianę materii – kolejny plus dla osób usiłujących schudnąć. Co więcej, białko zawarte w zarodkach pszennych jest zbliżone do białek zwierzęcych, stanowi więc cenny suplement diety dla osób na diecie wegetariańskiej lub wegańskiej.
Czyste zarodki pszenne są całkowicie pozbawione glutenu, co z pewnością docenią osoby uczulone na to białko. Chociaż zawierają sporo tłuszczu jak na produkt zbożowy (aż 10%), w większości są to niezbędne nienasycone kwasy tłuszczowe (NNKT), które, jak sama nazwa wskazuje, są niezbędne do funkcjonowania ludzkiego organizmu i warto pamiętać o regularnym uwzględnianiu ich w diecie.
Ireneusz Orzeł