Salmonella to przykra w przechodzeniu choroba. Zatrucie to w skrajnych przypadkach może doprowadzić odwodnienia organizmu, a nawet hospitalizacji. Jak się ustrzec tego wirusa i jakie są objawy zatrucia?
Podstawowe fakty
Salmonella to rodzaj bakterii, która jest średniej wielkości, najczęściej zaopatrzona w rzęski. Zwykle należą one do bakterii wewnątrzkomórkowych (przebywają w komórkach organizmu, który jest już zarażony).
Objawy salmonelli. Nie daj się zmylić
Występują najczęściej po ok. 18 – 24 godzinach. Zatrucie objawia się silnymi bólami brzucha, biegunką, gorączką, wymiotami i nudnościami. Osoba zarażona opada z sił, może dojść nawet do odwodnienia organizmu. W bardzo ostrych przypadkach zarażenia salmonellą, może być konieczna kuracja w szpitalu.
Zakażenie następuje przez zjedzenie bakterii, które znajdują się w produktach zwierzęcych jak np. jaja, mięso i mleko. Można się też zakazić od zwierząt oraz ludzi (kał). Bakterie są też w produktach, które zawierają surowe jajka (np. majonez, różne masy). Trzeba uważać również na warzywa i owoce, dlatego przed ich jedzeniem należy je dokładnie myć.
Jak nie dać się salmonelli?
Najlepszym sposobem jest tradycyjnie profilaktyka. To właśnie dlatego, by nie załapać tego niebezpiecznego wirusa warto przestrzegać kilku reguł – odnoszących się zarówno o spraw higieny, porządku, odżywiania się i przechowywania żywności.
Anna Konopka