Salmonella to przykra w przechodzeniu choroba. Zatrucie to w skrajnych przypadkach może doprowadzić odwodnienia organizmu, a nawet hospitalizacji. Jak się ustrzec tego wirusa i jakie są objawy zatrucia?
Nie można zapominać o takich sprawach jak:
- mycie rąk po wyjściu z ubikacji i przed przygotowaniem posiłków
- dbanie o czystość naczyń, sprzętów kuchennych i samej kuchni
- trzymanie żywności w niskiej temperaturze
- unikanie rozmrażaniu i ponownemu zamrażaniu żywności
- wydzielenie w lodówce miejsca na surowy drób, mięso i jaja tak, aby nie stykały się z innymi produktami
- całkowite rozmrażanie drobiu, mięsa, ryb i ich przetworów przed przystąpieniem do smażenia, pieczenia, gotowania
- poddawanie żywności działaniu wysokiej temperatury (gotowanie, pieczenie, duszenie, smażenie), które jest najłatwiejszym sposobem niszczenia drobnoustrojów
Jeżeli podejrzewamy u siebie lub bliskich zatrucie salmonellą przede wszystkim podawajmy jej dużo płynów – najlepiej ciepłej, przegotowanej wody. Nie wolno czekać, aż objawy ustąpią samoistnie i należy jak najszybciej udać się do lekarza.
Anna Konopka