Uchyłki jelita grubego to woreczkowate uwypuklenia w ścianie jelita na zewnątrz od jego światła, najczęściej są umiejscowione w esicy. Jest to dość często spotykaną chorobą u osób, które ukończyły 50 rok życia, wzrost zachorowań jest związany z wiekiem danej osoby i zazwyczaj nie powoduje żadnych dolegliwości.
Do rozwoju uchyłkowatości przyczynia się sposób życia i odżywiania się. Jest to choroba cywilizacyjna, do rozwoju jej może doprowadzić stres, który wzmaga napięcie mięśniówki jelit, zwiększa ciśnienie jelitowe, co może bezpośrednio przyczynić się do powstania uwypukleń. Istotny wpływ na powstawanie uchyłków ma dieta, która jest pozbawiona włókien roślinnych, w obecnych czasach żywność charakteryzuje się wysokim stopniem oczyszczenia.
Objawy uchyłka jelita grubego to: bóle brzucha, biegunka lub zaparcia stolca, bądź na przemian, zaparcie i biegunka. Najczęściej występującymi powikłaniami są krwawienia z uchyłków, przedziurawienie i ostre zapalenie. Obfite krwawienie objawia się wypróżnieniami z płynną lub skrzepłą krwią, co skutkuje powikłaniami ogólnoustrojowymi, spowodowanymi znacznym ubytkiem krwi.
Badanie za pomocą, którego można zdiagnozować tę dolegliwość to głównie badanie radiologiczne – kontrastowy wlew doodbytniczy. A w celu wykluczenia innych chorób, wykonuje się wziernikowanie części lub całego jelita grubego.
W celu leczenia choroby i łagodzenia jej skutków zaleca się dietę bogatą we włókniste jarzyny, razowe pieczywo oraz otręby pszenne. Pomocniczo leki rozkurczowe i przeciwbólowe. Jeśli schorzenie nie ustępuje wskazana jest ingerencja chirurgiczna.
Kanka