zwalcz-przeziebienie-naturalnie

W sezonie jesienno-zimowym nasza odporność zdecydowanie się obniża. Zmęczenie, przemarznięcie, niesprzyjająca pogoda sprawiają, że jesteśmy bardziej narażone na przeziębienie. Aby choroba nie zwaliła nas z nóg musimy się bronić. Najlepiej naturalnymi i niezawodnymi sposobami naszych babć.

Korzystaj z dóbr natury

Miód nie tylko osładza nam życie, jest jednym z najbardziej znanych domowych sposobów na walkę z infekcją – ma działanie bakteriobójcze, rozgrzewające oraz antywirusowe. Nie przepadasz za miodem? Napój z gorącego mleka z łyżeczką tego składnika i masła wspaniale nawilża gardło, oczyszczając je z bakterii oraz leczy chrypkę.

Niezastąpiony jest także czosnek. Wprawdzie jego zapach i smak może nie należy do najprzyjemniejszych, ale spożywanie już jednego ząbka czosnku dziennie może sprawić, że tej zimy przeziębienie nas nie dopadnie. Ma silne działanie antybakteryjne. Poleca się zjadać kanapkę z czosnkiem i natką pietruszki, która jest bogata w witaminę C oraz neutralizuje zapach czosnku.

Królowa witamin – witamina C

Każdy zna jej wspaniałe możliwości – jest przeciwutleniaczem, zapewnia sprawne funkcjonowanie układu krwionośnego, reguluje poziom cholesterolu, w większych ilościach likwiduje także stany zapalne. Do prawidłowego funkcjonowania dorosły człowiek potrzebuje jej 2-3 g dziennie. Witaminę C znajdziemy przede wszystkim w warzywach i owocach: kapuście świeżej oraz kiszonej, jabłkach, cytrusach, porzeczkach czarnych i czerwonych. A zatem smacznego! Jeżeli chcemy dostarczyć naszemu organizmowi witaminę C w tabletkach to bierzmy 1 g co godzinę.

Zuzanna Górka